Romānă  |  Romana  |  English Harta site  |  Pagina principala  |  Ajutor  
Generalitati | Cultura/Educatie | Traditii | Economie | Istorie | Noutati | Contact
Link-uri utile:
Judetul Maramures
eGuvernare
Ministerul Turismului
Ministerul Educatiei si Cercetarii
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
Guvernul Romaniei
 

Generalitati

Comuna Boiu Mare se afla in sudul judetului Maramures, pe drumul judetean Mesteacan - Targu Lapus. Cu o populatie in jur de 1300 locuitori (1311 in 2001, in scadere fata de 1413 in anul 1995), in intregime romani, comuna se numara printre cele mai mici din judet, iar ca suprafata (60 kmp) printre cele medii.

Situata la o altitudine de 380 m, comuna Boiu Mare are un relief deluros, cu dealuri acoperite de paduri de foioase si pasuni intinse. Podisul Boiului apartine monoclinului Podisului Transilvaniei, gasindu-se in spatele aliniamentului de culmi cristaline Mezes-Ticau-Preluca.

Vedere de ansamblu

Constitutia geologica a regiunii nu favorizeaza existenta unor zacaminte cu importanta economica deosebita, substratul calcaros dand nastere la forme carstice.

Comuna Boiu Mare este situata in bazinul hidrografic al Lapusului. Apele curgatoare sunt reprezentate de paraul Boiului, paraul Prislopului si Valea Gadelui, toate afluenti ai raului Lapus.

Clima zonei este temperat continentala moderata, cu ierni mai blande si veri nu prea calde. Aceasta favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii cu paduri de foioase si pasuni. Animalele care populeaza teritoriul comunei sunt cele specifice regiunilor deluroase din tara noastra. Fondul cinegetic este format din cateva zeci de mistreti, iepuri, vulpi, caprioare, fazani etc.

Printre dealuri...

Comuna este formata din patru sate: Boiu Mare, Romanesti, Prislop si Francenii Boiului, cu functii economice cerealiero-zootehnice, pomicole si forestiere.

Satul Boiu Mare este satul de resedinta al comunei Boiu Mare. Acesta este asezat pe dealurile de la sud de raul Lapus, formand o unitate geografica cu satele Mesteacan, Prislop, Francenii Boiului, Şasa, Romanesti, Jugastreni si Salnita. Atat prin structura reliefului, cat si prin ocupatiile locuitorilor, structura economica si traditiile culturale, aceste sate au foarte multe trasaturi comune.

Forma de relief predominanta a satelor este dealul. Aproape intreg hotarul comunei are la baza roca de calcar si numai spre raul Lapus este o fasie ingusta de sisturi cristaline. Stratul de pamant pe roca mama este subtire si in unele locuri apare stanca golasa.

La nord curge raul Lapus, care colecteaza aproape toate izvoarele din hotarul comunei. Celelalte izvoare ajung prin diferite parauri la raurile Somes si Barsau.

Ocupatia principala a locuitorilor este agricultura, avand ca ramuri de baza pomicultura si cresterea animalelor. Din cauza solului si a climei, cultura cerealelor da rezultate slabe. Vegetatia naturala a satelor este formata de padure, arborele predominant fiind fagul.

In sate se pastreaza traditia in ceea ce priveste confectionarea covoarelor din lana si a cusaturilor din panza.


 
© 2004 HoliSun. Toate drepturile rezervate.