|
|
Dezvoltarea economica
Ocupatiile de baza ale locuitorilor comunei Boiu Mare sunt agricultura,
cresterea animalelor si pomicultura. De asemenea acestia practica si
variate ocupatii secundare, dintre care cele mai importante
sunt: culesul din natura, vanatul si facutul horincii. Au traditie
in comuna si anumite mestesuguri, determinate de resursele zonei.
Dovezi arheologice atesta ca agricultura a fost practicata in comuna
inca de la intemeierea ei. In functie de configuratia reliefului si
calitatea solului, terenul este impartit in pamant arabil, fanete,
vii, livezi si paduri. Terenurile fertile au fost in continuu extinse
prin taierea arbustilor si a unor paduri. Solurile sarace au obligat
agricultorii sa fertilizeze terenurile cu ingrasaminte naturale si
chimice si sa alterneze anual culturile. Culturile traditionale sunt:
graul, porumbul, orzul, secara, cartoful, dovleacul, floarea soarelui,
sfecla de zahar, sfecla furajera si lucerna.
Cresterea animalelor s-a dezvoltat in stransa legatura cu agricultura,
animalele usurand muncile campului si transporturile.
Terenurile cu fanete si pasuni au ocupat suprafete intinse in hotarele
satului, dar s-au restrans treptat datorita sporirii suprafetelor
destinate culturilor de cereale. In comuna predomina animalele mari:
bovinele si cabalinele, deoarece ele asigura desfasurarea
activitatilor productive de baza precum muncile agricole,
transporturile si dobandirea produselor principale pentru hrana:
carnea, laptele si produsele din lapte. La acestea se adauga si pieile
folosite la confectionarea unor articole de imbracaminte.
in ultimul timp s-a dezvoltat si cresterea animalelor mici: ovine,
caprine, porcine, ca urmare a retrocedarii pamanturilor satenilor.
Datorita zonei deluroase cu clima blanda, pomicultura a cunoscut o
mare dezvoltare din cele mai vechi timpuri. Cei mai raspanditi pomi
fructiferi sunt: prunii, merii, perii, ciresii, visinii, gutuii si
nucii. De regula, atat prunele, cat si merele recoltate se
folosesc o parte pentru consum, iar o alta parte pentru obtinerea
horincii (bautura alcoolica fiarta de doua ori).
Zona este renumita si pentru obtinerea dulcetii de prune (magiun).
Regiunea in care este dispusa comuna ofera locuitorilor posibilitatea
de a-si completa necesitatile de hrana prin culegerea
unor ciuperci si a fructelor de padure (alune, coarne, mere padurete
etc.) Localnicii recolteaza si diferite plante utile in practicarea
medicinei populare, cum ar fi: macesul, floarea de tei, floarea de soc,
ciubotica cucului, brusture, musetel, coada soricelului, cozi de
cirese si visine etc.
Dispunerea comunei intr-o zona deluroasa, bogata in animale salbatice,
a creat conditii pentru dezvoltarea vanatorii. Padurile si stufarisurile
existente din abundenta ofera o mare varietate cinegetica: cerbi,
ciute, caprioare, iepuri, mistrti, dihori, nevastuici, vulpi, ursi etc.
Dintre pasari amintim porumbelul salbatic, prepelita si potarnichea.
Zona fiind foarte bogata in fructe, a determinat ca majoritatea
satenilor sa se ocupe in mod secundar de facutul horincii.
in acest scop localnicii, in numar foarte mare si-au procurat
cazane de fiert horinca.
Mestesuguririle taranesti au aparut in comuna odata cu constituirea ei,
impuse de cerintele vietii. Cele mai practicate mestesuguri in comuna
au fost si sunt: tamplaria, fieraritul, zidaritul, torsul si tesutul.
Comuna fiind asezata intr-o zona bogata in masa lemnoasa, a avantajat
dezvoltarea tamplariei usurand realizarea de constructii gospodaresti
de toate tipurile. Principalele lucrari de tamplarie se rezumau la
inceput la constructii de case, suri si alte anexe, iar mai tarziu
s-au extins si la confectionarea de usi, ferestre, mese, scaune etc.
Datorita faptului ca in jurul comunei exista vai bogate in nisip si
pietris si dealuri bogate in piatra, a aparut ca mestesug si zidaritul
pentru construirea caselor si anexelor. La fel ca si tamplaria,
zidaritul a aparut odata cu satul si s-a transmis din generatie
in generatie.
Viata satului, cu nevoile lui specifice a impus de la inceput
dezvoltarea fieraritului. In cadrul fierariei se executau urmatoarele
lucrari: confectionarea de legaturi metalice pentru carute,
confectionarea de potcoave pentru cai si vite, potcovirea animalelor,
confectionarea de unelte agricole, ascutirea lor, sudarea prin forjare etc.
De-a lungul anilor, acest mestesug si-a pierdut din importanta
datorita reducerii numarului de animale si a inlocuirii mijloacelor
agricole cu tractiune animala cu cele auto.
Putem afirma cu siguranta ca torsul si tesutul au aparut ca
mestesuguri odata cu asezarea, ca activitati strict necesare vietii
si impuse de nevoia fiecarui locuitor de a se imbraca si incalta atat
pe timpul iernii cat si pe timpul verii. Acest mestesug traditional
era practicat de toate femeile din comuna, inca din frageda copilarie.
Nevoile vietii au determinat localnicii sa-si confectioneze singuri
diferite instalatii tehnice taranesti folosite pentru prelucrarea
numitor produse (mori, horincii etc.). Existenta multora pana in prezent
dovedeste nu numai harnicia, ci si inventivitatea taranilor de pe
aceste meleaguri.
|
|