Romānă  |  Romana  |  English Harta site  |  Pagina principala  |  Ajutor  
Generalitati | Cultura/Educatie | Traditii | Economie | Istorie | Noutati | Contact
Link-uri utile:
Judetul Maramures
Ministerul Turismului
 

Cultura si educatie

Inca de la intemeierea satelor comunei s-au construit mici biserici din lemn. In timpul evolutiei satelor si cresterii populatiei a aparut necesitatea unor lacase de cult mai mari. Acestea au fost construite insa tot din lemn, desi satele nu duceau lipsa de piatra, din cauza unei legi date de stapanirea austriaca prin care bisericile ortodoxe puteau fi construite numai din lemn.

Primul preot ortodox atestat in satul Romanesti a fost Ioan, la 1669, avand titlu de nobil. Nu se cunosc imprejurarile istorice in care locuitorii satului au trecut dupa 1700 la credinta greco-catolica, pentru a reveni la ortodoxie in 1948. In 1600 s-a construit prima biserica din lemn, in centrul satului, pe locul actualei biserici. Dupa 1800 a aparut necesara, din cauza cresterii demografice, construirea unei biserici mai mari - ridicarea acesteia a fost finalizata in 1833, cu hramul "Sf. Nicolae". Biserica exista si azi, dupa numeroase modificari si renovari.

Biserica de lemn din Francenii Boiului

In Francenii Boiului prima biserica a fost construita (din lemn) in 1757, cu hramul "Sf. Nicolae". Din constructie lipseste cu desavarsire fierul (cuie sau piroane metalice etc). Biserica a fost reparata in 1830 iar in 1969-1975 Directia Monumentelor Istorice a refacut partile care devenisera nesigure. Nu a fost refacuta pictura interioara. Biserica este una dintre cele mai vechi din zona Cetatii Chioarului. In 1928-1930, din motive de spatiu, a fost contruita o a doua biserica, purtand hramul "Sf. Arhangheli".

Icoana din biserica de lemn din Francenii Boiului

Invatamantul a fost la inceput cu caracter confesional, de educatie ocupandu-se in general cantorii (diecii) satului. De aceea este greu de stabilit in timp momentul la care a aparuit acest tip de invatamant. Datele istorice ne dau insa informatii despre primele localuri destinate din constructie acestui scop.

Prima scoala in satul Boiu Mare s-a infiintat in anul 1880. Invatatorul era localnic, platit direct de parinti in conformitate cu un acord stablit la inceputul fiecarui an. In 1911 s-a construit un local de scoala cu o sala de clasa, iar in 1934 acestuia i s-a adaugat inca o sala de clasa. Scoala fiind confesionala, a fost construita de biserica din contributia satenilor. Cladirea, din piatra si acoperita cu tigla, exista si astazi. in 1956 s-a infiintat scoala cu 8 clase, in 1963 a fost dat in folosinta un nou local de scoala cu 4 sali de clasa, iar in 1966 s-a inaugurat o gradinita.

In satul Romanesti prima scoala confesionala a luat fiinta in anul 1833. Din cauza numarului foarte mic de elevi invatatorul deservea inca doua sate (Francenii Boiului si Salnita).

In Francenii Boiului a fost infiintata o scoala abia in 1952, desfiintata apoi in 1985 din cauza numarului mic de elevi. Copiii au urmat ulterior cursurile scolii primare din satul Boiu Mare.

Locuitorii comunei Boiu Mare sunt interesati de educatie, acest lucru fiind dovedit de faptul ca numerosi fii ai lor au urmat studii superioare.

Biserica din Prislop

© 2004 HoliSun. Toate drepturile rezervate.